آجر نسوز و تفاوت آن با آجر نسوز نما

آجر نسوز (Refractory Brick) از خاک چینی (kaolin) و نسوز تشکیل شده است. به دلیل استفاده از خاک چینی در آن ها، دارای ساختاری بسیار ظریف و متراکم می باشند. انواع آجرهای نسوز در دمای حدود 900-1500 درجه سانتی گراد تولید می شوند و در مقایسه با انواع آجرهای نما، از نظر مقاومت و ماندگاری متمایز می باشد. آجرهای نسوز نما، به خاطر مقاومت بسیار بالا در مقابل شوره و تغییر رنگ، به خوبی توانسته اند در ساختمان سازی جایگاه ویژه ای کسب نمایند و در نمای داخلی و خارجی ساختمان ها از آن ها استفاده می شود.

کاربردهای آجرهای نسوز:

از آجرهای نسوز بدلیل مقاومت حرارتی بالا، در پوشش درونی کوره‌های صنعتی استفاده می‌شود. آجرهای نسوز انواع مختلفی دارد. باتوجه به نوع ماده استفاده شده در ترکیبات آنها ، گستره‌های مختلفی را تحمل می‌کنند. تا دهه 1960 از کربن و خاک نسوز برای پوشش کوره‌ها استفاده می‌شد، اما امروزه با ساخت انواع آجرهای نسوز از آنها در پوشش داخلی کوره استفاده می‌شود.

آجرهای سیلیسی:

قسمت عمده این آجرها را خاک‌های سیلیسی که به کوارتزیت معروف است تشکیل می‌دهد. کوارتزیت شامل 95% SiO2 و به مقدار جزئی Al2O3 ،Fe2O3 ،TiO2 ،K2O و Na2O می‌باشد. از این آجرها در گذشته برای پوشش جدار درونی کوره‌های فولادسازی استفاده می‌شد ولی بدلیل رسانایی گرمایی زیاد و نفوذناپذیری در مقابل گازها، امروزه بیشتر برای پوشش جدار درونی کوره‌های تولید خمیر شیشه در کارخانه‌های شیشه سازی، کوره‌های کک سازی گازسوز و کوره‌های سرامیک سازی استفاده می‌شود.

آجر زیرکونیوم:

این آجر از سولفات زیرکونیوم طبیعی با افزودن مقدار کمی آلومین به کوارتز تهیه می‌شود. بیشترین کاربرد آن در ساختن کوره ذوب آلومینیوم، کوره مخزن شیشه مذاب و کوره‌های دارای دمای بالا می‌باشد. همچنین از ذوب سولفات زیرکونیوم با آهک ناخالصی آن به همراه سیلیکات کلسیم جدا می‌شود و می‌توان ZrO2 (اکسید زیرکونیوم) خالص بدست آورد. با افزودن مقدار 5 درصد وزنی از MgO یا CaO، بلورهای مکعبی آن تشکیل می‌شود.

ZrO2 مقاومت گرمایی بالایی دارد، به همین دلیل از آن در ساختن بوته‌های ذوب فلز در صنایع ذوب فولاد و در راکتورهای اتمی به عنوان بازتاب دهنده نوترون استفاده می‌شود.

آجرهای نسوز قلیایی:

این آجرها شامل اکسید منیزیم (MgO) و SiO2 به فرمول 2MgO SiO2 هستند. برای تهیه اکسید منیزیم ، کربنات منیزیم طبیعی (مگنزیت) یا دولومیت را در دمای بین 550 درجه سانتی‌گراد تا 1800درجه سانتی‌گراد حرارت می‌دهند و با اضافه کردن مقداری Cr2O3 (اکسید کروم سه ظرفیتی) یا Fe2O3 (اکسید آهن سه ظرفیتی) به مخلوط MgO و SiO2 باعث افزایش مقاومت گرمایی آجرهای نسوز قلیایی می‌شوند. از این آجرها برای پوشش جدار درونی کوره‌های باز در فولادسازی، کوره‌های دوار در کارخانه‌های سیمان سازی و در قسمتهای بالای کوره‌های ذوب شیشه و صنایع فلزات غیرآهنی، استفاده می‌شود.

آجرهای آلومینیومی:

این آجرها، دارای درصد بالایی از آلومین (Al2O3) می‌باشند و آنها را از مخلوط کائولن، بوکسیت و کرندوم که بیش از 70% آلومین دارد، تهیه می‌کنند. دمای پخت این آجرها در حدود 1200 تا 1800 درجه سانتی‌گراد بوده و برای پوشش جداره درونی کوره‌های ذوب فولاد مصرف می‌شوند. این آجرها در مقابل مواد قلیایی مقاومند، بنابراین از آنها برای پوشش جداره درونی کوره‌های سیمان سازی و شیشه‌سازی هم استفاده می‌شود.

آجر اکسید کروم – کرندوم

این آجرها دارای 5 تا 10 درصد اکسید کروم I , II و 90 تا 95 اکسید آلومینیوم (Al2O3) و در مقابل مواد قلیایی مقاوم هستند. از این نوع آجر برای ساختن بخش درونی کوره بلند ذوب آهن استفاده می‌شود.

آجرهای اکسید کروم

دارای 95 درصد Cr2O3 می‌باشد. برای تهیه آن از Cr2O3 سنتزی استفاده می‌شود. این نوع آجر در ساختن کوره ذوب خمیر شیشه مخزن در صنعت شیشه‌سازی مصرف دارند.

آجر نسوز نما:

ویژگی های اصلی اجر نسوز نما، حفظ ویژگی های فیزیکی و شیمیایی در دماهای بالا می باشد. به همین دلیل در ابتدا، استفاده از آن ها در شومینه ها و کوره ها بسیار متداول بود.
به دلیل مقاومت بالا، جذب آب مناسب و همچنین گیرایی بالا در تماس با ملات، و مزایایی مانند مقاوت حرارتی، مقاومت فشاری، کیفیت پایدار، ماندگاری و انعطاف پذیری در برابر شرایط مختلف اقلیمی، امروزه علاوه بر استفاده در دیواره ی کوره ها،در ساخت و معماری نماهای داخلی و خارجی ساختمان ها نیز به شکل روز افزونی از آجرهای نسوز استفاده می شود.

آجر نسوز نما دارای تنوع بالایی در رنگ، سایز و طرح بوده و بسیاری از طراحان خلاق، در زمان اجرای نماهای آجرنسوز، از آن ها به صورت تصادفی استفاده می کنند، که علاوه بر زیبایی و شکیل بودن در نماها، تفاوت در سبک، طرح و رنگ، را به نمایش می گذارند.

آن دسته از آجرهای نسوز که در مواد اولیه آن ها عناصر خاصی نظیر AL2O3 و SIO2 در ترکیبشان استفاده می شود، در هنگاه پخت در درجه حرارت های بالا، محصول نهایی را با انسجام قابل توجهی در مقابل سایر آجرنماها به وجود می‌آورد که در هر شرایط اقلیمی و در مقابل هرگونه نوسانات دما و رطوبت تغییر ناپذیرند، و همچنین از طول عمر بالایی برخوردار بوده و به علت مقاوم بودن در مقابل سایش و فرسایش، ماندگاری آن ده ‌ها برابر بیشتر از آجرهای معمولی است.
رنگدانه‌ های مختلف موجود در انواع آجرهای نسوزنما، ترکیب‌ های بسیار خاص و چشمگیر را شکل می دهند و موجب جذابیت بیشتر نمای داخلی یا خارجی ساختمان ها می گردند. همچنین اجرهای نسوز، عایق سرما و گرما هستند و می‌توانند از اتلاف انرژی در فصل های مختلف سال جلوگیری نمایند. البته به این نکته نیز باید توجه داشت که واژه ی “نسوز” صرفا به معنای مقاومت کامل اجرهای نسوز در برابر آتش سوزی نیست، بلکه مقصود مواد معدنی موجود در ترکیبات آن می باشد

از مواد اصلی تشکیل دهنده ی آجرهای نما و آجرهای نسوز نما، می توان به کائولن اشاره کرد. این ماده معدنی به دلیل خصوصیاتی مانند رنگ، جذب آب، مقاومت حرارتی بعد از پخت و پخت کامل در دمای پایین (حدود 800 تا 1200 درجه)، به عنوان خاک چینی و یا خاک آجر شناخته می شود.

گروه صنعتی و معدنی آریا دارای بیش از دو میلیون تن ذخیره ی قطعی کائولن می باشد که بخشی از این کائولن، با دارا بودن خصوصیات مرتبط با ساختار آجرهای نسوز نما، برای تولید این محصول، در حال حاضر در کارخانجات تولید آجر در حال استفاده می باشد.

برای مشاهده ی کائولن های مرتبط با صنایع آجر نسوز و آجر نسوز نما، اینجا کلیک کنید و یا در بخش صنایع مصرف کننده، به بخش تولید کنندگان آجر نسوز نما مراجعه فرمائید.

کائولن / خاک کائولن / کائولين / خاک رس / خاک نسوز / پودر کائولن / پودرهاي صنعتي / پودرهاي معدني / خاک معدني / معدن / معدن کائولن / مصارف کائولن / کائولن مرغوب / قيمت کائولن / آناليز کائولن / خريد کائولن / فروش کائولن / کائولن ميکرونيزه / خردايش / دانه بندي / آجر نسوز / آجر نسوز نما / کائولن برای آجر نسوز /